Steampunk Symbolen
Steampunk Symbolen – Waarom horen bepaalde iconen bij Steampunk?
Binnen Steampunk kan je verschillende karakters laten zien door jouw kostuum. Je kan bijvoorbeeld een Steampunk piraat zijn, misschien wel van een luchtschip. Of ben je misschien een Steampunk onderzoeker, een Steampunk schoonheid uit het Victoriaanse tijdperk, een Steampunk avonturier, een Steampunk uitvinder of een Steampunk sprookjesfiguur zoals Roodkapje, een Steampunk Schot of een Steampunk tovenaar…
Nu maken de fijne details het kostuum. Maar waarom associëren we een aantal iconen met Steampunk? In dit artikel beantwoorden we die vraag over een aantal van die symbolen. Uiteraard zijn deze verklaringen niet heilig, of in steen gebeiteld: Steampunk is en blijft een fantasiewereld. Laat je fantasie dus ook de vrije loop!
Steampunk is een fantasiewereld die de kleding veelal op de kleding uit het Victoriaanse tijdperk baseerd. Maar de uitdrukking ‘historisch correct’ bestaat niet in Steampunk – dit tijdperk bestond gewoon niet. Bovendien zijn tijdreizen is zo paradoxaal, dat het mogelijk is dat de het verleden nog moet gaan gebeuren. Creativiteit en verbeeldingskracht worden dus nadrukkelijk aangemoedigd.
Steampunk doet, naast het Victoriaanse tijdperk, inspiratie op uit verhalen zoals ‘20.000 Leagues Under the Sea’. Alle nautische symbolen kunnen dus gezien worden als Steampunk-symbolen. Denk aan alle nautische uniforms en insignes, of denk aan inktvissen, zeepaardjes en in de ruimste zin ook aan piraten. Maar daarover later meer.
Natuurlijk is een kompas ook een nautisch Symbool en daarom Steampunk. Ken je de film ‘The Golden Compass’? Deze film heeft ook veel verschillende Steampunk-elementen, zoals luchtschepen en Victoriaanse kleding, dus kompassen hebben een dubbele Steampunk-betekenis!
Een andere verhaal met een grote impact op Steampunk is ‘Alice in Wonderland’. Maar waarom is Alice in Wonderland zo geliefd bij Steampunkers? Als je het eens onder de loep neemt, dan zie je het meteen! De hoge hoeden van de hoedenmaker, de klok van het witte konijn, de Victoriaanse kraag op veel kostuums en de onweerstaanbare Cheshire-Cat die het hart van elke Steampunker met zijn wijsheid raakt. (Ik ben niet gek. Mijn realiteit is gewoon anders dan die van jou.)
Daarnaast is er ook een scène in Alice in Wonderland, waarin ze het drankje “DRINK ME” moet drinken en de cake “EAT ME” moet eten zodat ze de juiste maat krijgt om de sleutel naar Wonderland van de tafel te halen. De sleutel tot het land van de fantasie… wat past beter bij ons Steampunkers?
De tweede Alice in Wonderland-film zit vol met Steampunk-elementen. Er komt zelfs een personage genaamd Tijd in voor, die in zijn achterhoofd een ingebouwd uurwerk heeft. Hij regeert over de toekomst en het verleden, waardoor het hart van elke Steampunker sneller gaat kloppen. We houden nou eenmaal van tijdreizen!
We bouwen tijdmachines in koffers of soms zelfs in kleine kasten en natuurlijk dragen we ‘goggles’ (hoe men een lasbril noemt), om onze ogen te beschermen tegen de ‘tijdwind’. Bovendien kunnen goggles ook handig zijn als de tijdmachine stuk gaat en er gesleuteld of gelast moet worden.
(Dit is de tijdreiskast van Fairyina. Sinds 2007 reist de kast met de Steampunk Objective naar veel Fantasy evenementen waar Fairyina en de kast kunnen worden bewonderd)
Maak je geen zorgen als je tijdmachine nog niet start: misschien mis je de juiste tandwielen. Dat is een van de redenen waarom wij zo van klokken houden en oude uurwerken en wekkers van de rommelmarkt niet veilig zijn voor Steampunk-hobbyisten… we zijn altijd op zoek naar dat ene perfecte tandwiel.
We houden er ook van een voorraad tandwielen bij ons te hebben. Gewoon. Voor het geval dat. Daarom verbinden wij design vaak met het nuttige en kun je vaak tandwielen vinden op sieraden, hoeden of goggles. Je weet immers nooit wanneer je ze nodig hebt…
Steampunk heeft dus veel te maken met zelf creëren, vindingrijk zijn en het bedenken van nieuwe kostuums en nieuwe verhalen die het kostuum en Steampunk uitleggen. Ik denk aan de veel geliefde Jodelworm, eenhoorn pee, hersenen in een koffer… Ken je ze al?
(Hier de Jodelwurm van “Rosalinde von Gahrenfels”, gefotografeerd door MissMe.Photografie. Hij danst als je hem hardop bewondert. Door luid “Aaaah, ooooh” te roepen maak je de worm enthousiast)
(Barnabas met enkele van de geweldige creaties van het Wupperdampf Laboratorium. Zie je de hersenen in de koffer?)
(Andy Frasers unicorn pee maakt hier duidelijk indruk!)
Nikola Tesla is voor ons Steampunkers ook een rolmodel van bij uitstek. Hij was een genie en uitvinder in het Victoriaanse tijdperk. In die tijd dacht Tesla al aan draadloze energie en berichten – geweldig! Iedereen die rond 1890 droomde van de technologieën van vandaag heeft zeker een plaatsje verdiend in de Steampunk wereld!
Verder zijn ballonnen Steampunk-symbolen, omdat ze zonder elektriciteit worden aangedreven en al sinds de gebroeders Montgolfier (1783) door de lucht voeren.
En dat brengt ons uiteindelijk bij de Steampunk-piraten. Steampunk en avontuur; het past gewoon bij elkaar. Je bent piraat op een schip dat door de tijd kan reizen. Misschien heb je het eerder gekaapt? Of het is zelfs een zeppelin, een luchtschip? Ik kan het helemaal voor me zien, jij ook?
Het woord ‘steam’ in Steampunk betekent vanzelfsprekend ‘stoom’. In het Victoriaanse tijdperk werden machines aangedreven door stoom, op spoorwegen, in schepen en in fabrieken. Stoom-aangedreven treinen en (tijd)reizen spelen daarom een belangrijke rol in Steampunk. Treinen zijn niet alleen populair als foto achtergrond, maar de afbeelding van treinen worden bijvoorbeeld ook graag op zakhorloges gedragen.
Hopelijk hebben we de vraag ‘Waarom horen bepaalde symbolen bij Steampunk?’ een klein beetje beantwoord in dit artikel.
Er zijn nog zoveel andere Steampunk-symbolen: bijen, cameo’s, leerwerk, camera’s en ga zo maar door… maar dit valt buiten het bereik van vandaag. Misschien daarover een andere keer meer.
Liefs,
Irma Madhatter
of
Dani van Steampunk Heaven